Inte din kedja

Jag har börjat samla på unika butiker och caféer. De som inte har lämnat plats åt någon stor kedja. Kedjor borde inte få spridas ohejdat. Stycka upp dem, förstatliga, vad som helst men låt de lokala småföretagarna vara i fred. Jag orkar inte engagera mig politiskt just nu, men bestämmer mig för att ägna mer tid på de här platserna. För att jag är värd det.

Jag börjar med att söka på internet för att se om någon annan redan samlat de sista smulorna i någon lista. Självklart fanns det en app för det eller snarare flera. Dessvärre fungerar samtliga inom den rådande uppmärksamhetsekonomi-logiken: Gratis appar till dig (produkten).

Ett sätt att utöva motstånd som individ: Lämna mobilen hemma och titta dig omkring där du befinner dig. Om du hittar något lokalt personligt ställe du gillar berätta det för din granne, kompis, eller för en främling i busskuren. När du kommer hem, skicka ett mejl till mig så lägger jag till i min lista. Tack.

BIDRA

Jag undersöker möjligheterna att lägga till platserna till en karta, där andra kan bidra med sina platser och också söka efter nya där de för tillfället befinner sig. Självklart helt fri från övervakningskapitalistisk spårning. Kommer kanske starta ett git-projekt som använder openstreetmap.org. Om du är intresserad av att hjälpa till, hör av dig!

Hittills har jag dessa lokala rekommendationer:

STOCKHOLM

NORRTÄLJE

Sön, 14 Jul 2019

#Decentralisering #AntiGlobalisering #Bidra