Allting, överallt, hela tiden

Ett vanligt sätt för nystartade teknikföretag att maximera tillgången till privatpersoners beteendedata är att erbjuda en plattform där material från en mängd olika källor samlats på en plats. Istället för att gå till en skivaffär eller köpa ett album på nätet loggar vi in på spotify och hyr all musik. Vi betalar inte ett medlemskap på ett gym utan prenumererar nu på alla stadens gymkedjor och lokala yogastudios i samma lilla behändiga app. Bokhandlare, bibliotek och dagstidningsprenumerationer ersätts av readly, storytell m.fl. och ger oss tillgång till mer skrivet material än vi någonsin kommer hinna läsa, för bara hundra kronor i månaden.

Allt är åtkomligt från din dator, smartphone och padda. Du ska aldrig behöva vara utan. Om man endast ser till det låga priset och den bekväma tillgången till "allt" verkar det vara det bästa som har hänt sedan skivat bröd.

Psykologiska konsekvenser

Det finns dock studier som visar att vi tar sämre beslut och upplever lägre motivation när antalet valmöjligheter är omfattande1 samt att det allt större informationsöverflöd vi befinner oss i gör att vi presterar sämre och ofta hamnar i vad som kallas för kognitiv överbelastning2.

Man kan därför ifrågasätta om det är bra för ens psykiska hälsa att ha ständig tillgång till allt vart man än rör sig. Jag menar att motsatsen är sann; Att en stabil övertillgänglighet av information och valmöjligheter är skadlig eftersom den förhindrar återhämtning. Begränsningar av den tillgången är mer i linje med hur vi är anpassade för att fungera.

Det är även vanligt att vi använder media för att distrahera oss från andra känslor och tankar. Om du märker att du går in i en nyhetsapp eller på netflix för att ta bort ett obehag eller en rastlöshet kan det vara värt att gå emot den impulsen och istället låta obehaget komma fram. Det går oftast i vågor och om du avstår från att gå in i kamp mot den känslan kan du få mer energi över till viktigare saker.

Vår levnadsmiljö har alltid förändrats. Steglöst över längre tider och ibland mer dramatiskt då en ny teknologi eller ett nytt kapitalistiskt paradigm blivit rådande. Det finns så klart även positiva effekter med den stora tillgången till information då den kan användas till att ta bättre och mer välinformerade beslut och ge oss tillgång till saker som vi uppskattar. Om du har lyckats balansera sin konsumtion så att du inte upplever något destruktivt beroende, någon stress eller koncentrationsbrist finns ingen anledning att ifrågasätta den massiva tillgången i sig.

Konstruktivt samtidshat

Oavsett om du upplever informationsflödet och den ständiga tillgången som överväldigande eller problematiskt på något annat sätt för dig personligen finns det andra starka skäl att ifrågasätta den nuvarande affärslogiken:

Att ett fåtal globala teknikbolag har tagit oss gisslan och blir allt mer mäktiga för varje sekund som de kan suga i sig vår och våra vänners privata information är ett. Att vi därigenom gör oss själva och andra lättare att manipulera politiskt är ett annat. Att företag använder vår beteendedata för att förutspå vilket pris just vi kommer uppfatta som ett "bra pris" i varje given sekund och situation för att maximera sin vinstmarginal är ett tredje (så kallad prisdiskriminering3).

Om du vill göra motstånd som individ föreslår jag att du säger upp en prenumeration på en samlingsplattform. Starta en ny prenumeration på en tidning du uppskattar eller ladda ner en låt du tycker om. Köp en bok på ett antikvariat eller låna en på ett bibliotek. Berätta för dina vänner.

Engagera dig politiskt. Hitta andra som också vill ha förändring. Vi behöver ändra lagar och regelverk för att det inte ska vara möjligt att missbruka den obalanserat fördelade makten på det sätt som görs idag. Det behöver tydliggöras att vi äger våra liv och att de inte är till salu.

1. Iyengar SS, Lepper MR. When choice is demotivating: Can one desire too much of a good thing? Journal of Personality and Social Psychology. 2000;79(6):995-1006. doi:10.1037/0022-3514.79.6.995
2. Bawden D, Robinson L. The dark side of information: overload, anxiety and other paradoxes and pathologies. Journal of Information Science. 2009;35(2):180-191. doi:10.1177/0165551508095781
3. Phlips L. The Economics of Price Discrimination. Cambridge [Cambridgeshire] ; New York: Cambridge University Press; 1983.

Fre, 08 Nov 2019

#Uppmärksamhetsekonomi #Övervakningskapitalism #PrisDiskriminering