Djupa kommentarsfält
30 juni, 2023 | Arvid Marklund
En talls grenverk fotograferat nedifrån.

När jag byggde min nya blogg, sneglade jag förstås på förlagan: blogg. En typisk blogg innehåller inte bara textinnehåll som man kan läsa och dela vidare, utan även ett kommentarsfält, där man direkt efter man läst klart, eller även innan man läst alls, kan berätta för alla vad man tänker och tycker om det man läst/inte läst.

Jag ska inte sticka under stol med att det hade inneburit en ordentlig arbetsinsats för mig att bygga in en kommentarsfunktion, i mina annars mycket enkla, minimalistiska kodrader. Att jag utelämnade kommentarsfunktionen var alltså inte bara något jag gjorde av tjurigt samtidsmotstånd utan även av ren bekvämlighet.

Det som inte handlar om bekvämlighet och genomförbarhet är att jag inte vill att det ska vara så lätt. Jag tycker att kommentarsfält ger en för låg tröskel för interaktion. Jag vill gärna ha responser på det jag skrivit, men jag vill helst att det ska ligga någon slags ansträngning bakom den. Och att intentionen är att bidra till kunskap om frågan och inte bara jaga gillamarkeringar och följare för egen del, på den stora scenen som ett öppet kommentarsfält blir. Jag har ibland fått responser andra vägar, att någon till exempel skrivit ett direktmeddelande eller epostmeddelande, och även om det i ärlighetens namn händer väldigt sällan, uppskattar jag det tusen gånger mer än en kort kommentar som någon slängt iväg i förbigående. Om jag ska ha en kommentarsfunktion vill jag att den ska underlätta det. Alltså ett slags djupare kommentarsflät.

Spontant tänker jag att en djup lajk, är att man lägger till en länk till inlägget på sin egen sida. Sin egen länklista, som alla hade på 90-talet, som bara jag och några andra dårar (https://yesterweb.org/) har nuförtiden. Och att en djup kommentar, är att man skriver ett eget inlägg där man länkar tillbaka till inlägget man kommenterar på i sitt eget inlägg.

Jag skulle kunna, och det tänker jag göra från och med nu, baka in en kommentar/respons som jag tycker tillför något och där jag har kommentörens tillstånd att göra det. Redigera mitt inlägg och göra ett tillägg med kommentaren.

Man skulle även kunna automatisera det, med en webcrawler som letar efter länkar till ens eget inlägg på övriga internet och som ger en möjligheten att lägga till dem efter sitt inlägg som ett slags dynamiskt, öppet och djupt kommentarsfält. Under rubriken Andra som skrivit om det här. Någon som har några andra idéer på hur det kan implementeras? Lite som webmentions fast mer low tech. Webmentions0? Hör gärna av er till arvid@arvidmarklund.se.

Kategorier: data skisser
Sökord: gillamarkeringar, sociala medier, webmentions, indieweb, webmentions0


DELA