Hållbar epost med POP3
12 mars, 2023 | Arvid Marklund

För att minska kostnader och miljöavtryck håller jag på att konsolidera mina domännamn. T.ex. kommer arvidmarklund.com och .org framöver samlas under arvidmarklund.se. När jag skulle sätta upp den nya epostaddressen bestämde jag mig för att experimentera med upplägget. Jag ville kunna logga in på epostservern, hämta mina meddelanden och när de fanns sparade lokalt, radera serverns kopia. Istället för att hyra utrymme på en server för att förvara alla mina epostmeddelanden behåller jag dem helt enkelt lokalt på min dator. Som jag säkerhetkopierar på olika sätt och till olika platser, men med utgångspunkt från min lokala maskin. Det här underlättar också för mig att söka i epostarkiven och skriva svar på meddelanden även när jag befinner mig offline.

Neomutt. Ett epostprogram för kommandoraden.
Neomutt. Ett epostprogram för kommandoraden.

Eftersom jag gärna vill att min epost ska se ut som text-tv använder jag kommandoradsprogrammet neomutt. Jag sökte först efter sätt att lösa mitt önskade radera-direkt-upplägg med hjälp av det nu överallt rådande IMAP-protokollet, men insåg tillslut att det jag sökte efter redan fanns, i det äldre pop3-protokollet. Från modemens tid då epost fungerade precis på det sättet.

IMAPs stora säljpunkt är smidigheten i att all din epost finns på en central punkt som sedan kan synkas till alla dina enheter. Den saken tänker jag försöka åstadkomma med hjälp av ett program som heter syncthing så att mina enheter istället för att synkas från en central punkt synkar lokalt med varandra. Jag återkommer om det när jag har haft tid att testa.

Kategorier: data minimalism frivilligObekvämlighet
Sökord: neomutt,email,pop3,syncthing


DELA